Dorești sa lucrezi în clinica noastră?

Afla mai multe

Diabetul zaharat

de

Diabetul este o afecțiune medicală prin care este afectată abilitatea organismului de a procesa glucoza din sânge, cunoscut și sub numele de „zahărul din sânge”.

Diabetul zaharat este o boală cronică, care nu este transmisibilă. Este cea mai frecventă afecțiune a sistemului endocrin. Se declanșează atunci când insulina nu este secretată într-o cantitate potrivită pentru a păstra glicemia din sânge în limitele normale. Pe termen lung, aceasta boală afectează întreg organismul. În România incidența diabetului zaharat este mare, fiind afectată mai mult de 10% din populație.

Toată energia de care avem nevoie pe parcursul unei zile vine din alimentație, iar prin procesul de digestie, glucoza din mâncare se transformă în energie.

Valorile normale ale glucozei din sânge (glicemia) sunt între 60 și 110 mg/dL (miligrame per decilitru), aceste valori pot varia puțin în funcție de laboratorul care execută analiza.

Diabetul zaharat se împarte în trei tipuri:
1. Diabetul zaharat de tip 1 – afecțiune manifestată prin lipsa totală sau aproape totală a secreției de insulină cauzată de o funcție deficitară a pancreasului, din cauza faptului că peste 90% din celulele pancreasului sunt distruse iremediabil.

Acest tip de diabet este frecvent găsit în rândul tinerilor, aceștia necesitând administrarea insulinei sub formă de injecție.

2. Diabetul zaharat de tip 2 – pentru această afecțiune există două cauze, ori celulele organismului sunt rezistente la efectul insulinei, ori nu se produce suficientă insulină.
Încă nu s-a găsit un leac pentru aceasta boală, dar ea poate fi gestionată prin mai multe metode care țin de stilul de viață: exerciții fizice, dietă, stres, odihnă suficientă și altele. Dar dacă cu toate acestea, glicemia din sânge se menține tot peste limita normală, este nevoie de un tratament medicamentos.

3. Diabetul gestațional – este un tip de diabet care afectează femeile gravide.

Diabetul zaharat de tip 2 este predominant, afectând aproximativ 90% din pacienții cu diagnosticul de Diabet.
Ca simptome, între cele două tipuri de diabet, nu este o diferență, la ambele întâlnim polidipsia (sete excesivă) cauzată de poliurie (micțiuni dese). Cu cât crește eliminarea lichidelor mai mult, cu atât setea este mai mare.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Programare online

Intra aici si fa-ti o programare online

Programare telefonica

Suna la numarul de telefon afișat mai jos si fa-ti o programare la unul din medicii nostri

Locația

Parcul Libertății,nr. 17,
Sebis, Jud. Arad